finne frem skøytene

Er det endelig tiden for å finne frem skøytene?

Vinteren er her, og for mange er det endelig tiden for å finne fram skøytene, eller finne ut at det er på tide å kjøpe nye.

Dette er en aktivitet som passer for voksne og barn i alle aldre, og en fin aktivitet som hele familien kan gjøre sammen. Det er mange muligheter dersom man ønsker å ta med familien ut for å gå på skøyter. Man kan enten kan gå på isen på en gjennomfrosset dam, elv eller skogsvann, men det finnes også flere muligheter.

De siste årene har det blitt bygget ut flere skøytebaner rundt om i landet. Her kan man la barna skøyte trygt, uten å bekymre som for at barna skøyter på tynn is. De fleste skøytebaner er åpent for alle å bruke, når de ikke brukes av sportslag for trening. Her er det ofte mulig å leie skøyter, dersom man ikke eier egne.

Idag er også de aller fleste skoler flinke til å gi elever erfaringer med forskjellige aktiviteter, og her kommer ofte skøyter inn. Skoler som har skøytebane i nærheten gir ofte barna tilbud til å benytte denne. Mange skoler arrangerer for eksempel en skøytedag eller vinteraktivitetsdag i løpet av vintersesongen. Da blir både lærere og elever med ut på skøytebanen.

Som sagt passer skøyter for alle, uansett alder, og det finnes også ulike varianter av skøyter, som er tilpasset forskjellige typer bruk. Det finnes for eksempel skøyter tilpasset kunstløp, ishockey og hurtigløp. Disse ulike aktivitetene stiller også ulike krav til skøytene, og skøytene velges derfor i forhold til hva du ønsker å bruke dem til.

Dersom skøytene skal brukes i konkurranse, er det viktig at de tåler belastningen de utsettes for i denne sammenhengen, slik at de holder sin optimale tilstand så lenge som mulig. Riktig type skøyter og utstyr er avgjørende for å få best mulig resultat både i forhold til trening og konkurranse.

Kunstløp

Kunstløp

Kunstløp er en skøytesport der man utfører blant annet hopp, piruetter og andre øvelser på isen, og gjerne ofte til musikk. Man kan konkurrere som individuell utøver, som par eller i gruppe. Kunstløp en også en offisiell gren under vinter-OL.

Kunstløp er en svært allsidig idrett, og man trenger både styrke, spenst, fleksibilitet, utholdenhet og arbeidsvilje i denne sporten. I tillegg til alt nevn ovenfor, er også gode og riktige skøyter svært viktig i kunstløp. Skøyten skal sitte perfekt på din fot, og de bør også slipes med jevne mellomrom for at de skal holde seg skarpe.

Ishockey

Ishockey er en svært populær sport her i landet, og det er mange barn som velger å delta i denne formen for konkurranse. Ishockey er et lagspill som spilles på isen.

Ishockey

To lag spiller mot hverandre, og ved bruk av køller, forsøker man å få en puck inn i motstanders mål. Ishockey er en fysisk sport som krever både styrke og kunnskap for å spille. Denne idretten har vært en olympisk øvelse siden 1920. Norges Ishockeyforbund arrangerer også norgesmesterskap hver år, og har gjort det siden 1935. I tillegg til at ishockey skøytene skal sitte optimalt og være godt vedlikeholdt, er det også en del annet utstyr som også er nødvendig når man skal konkurrere innenfor denne idretten. Spillerene bruker beskyttelsesutstyr som blant annet leggskinn, polstret bukse, susp, vest, halsbeskytter, albuebeskyttere, polstrede hansker og hjelm.

Hurtigløp

I Norge har hurtigløp på skøyer vært en populær gren i lang tid, og det finnes derfor godt etablerte idrettsklubber rundt i landet.

Hurtigløpskøyte

Det er en gren der utøverne konkurrerer om å gå på skøyter på isen så fort som mulig. Hurtigløp er en offisiell  gren under vinter-OL, og har vært det helt siden oppstarten av vinterlekene i 1924

Uavhengig av hvilke type skøyter du kjøper, er det viktig at de sitter optimalt på din fot, for best mulig opplevelse.

Skøytene bør også slipes med jevne mellomrom, slik at de holder seg skarpe og sitter bra på isen. Når du går med skøytene utenfor isen, er det anbefalt å bruke kalosjer, for å hindre eventuelle skader på jernet. Man bør også tørke jernet etter bruk, for å hindre at det ruster. Jerntrekk eller håndkleposer anbefales også for å beskytte jernet.