Oolong te

Forskjellige typer te

Te er en av de mest tradisjonelle drikkene i hele verden, og denne varme drikken stammer tilbake flere tusen år. I de første sivilisasjonene var dette en av de første drikkene som ble drukket av flertallet i befolkningen. Den dag i dag må dog te sies å komme i andre rekke bak kaffen.

Til den dag i dag er det nærmest kun England hvor te holder en respektert posisjon over kaffe. Dette stammer fra kolonitiden, der engelskmennene importerte te fra Østen, da mest nevneverdig India. Tradisjonen som den gang ble opprettet har holdt seg til den dag i dag. Britene nyter daglig te til frokost, lunsj, og dessert.

Selv om te også er populært her i Norge, så er det som nevnt bak kaffe og andre varme drikker som dominerer. Det har derimot vært en trend med for eksempel grønn te her til lands. Men der kaffe stammer fra kaffebønner, så er det veldig få som egentlig vet stort om hvor te kommer fra.

Te sorter

Te kommer fra en enkelt plante

Mange tror at de forskjellige smakene av te stammer fra forskjellige typer planter. Dette er derimot ikke tilfellet. Det finnes faktisk bare en enkelt plante som te kommer fra, da riktignok med 4 forskjellige varianter. Allikevel motbeviser dette ideen om at for eksempel sort te og grønn te kommer fra forskjellige planter.

Planten ved navnet ”camellia sinensis” er nemlig planten bak te. Ofte kalles denne bare ”teplanten” av folk flest. Denne produserer alle verdens forskjellige typer te. Faktisk er det bare ”camellia sinensis sinensis” og ”camellia sinensis assamica” som brukes til alle verdens kommersielt solgte typer te.

Disse er henholdsvis originalt kinesiske og indiske planter, der både knopper og blader brukes i produksjonen av te. For mange er det overraskende at det kun er disse plantene som står bak te, da folk flest tror det er diverse typer blader fra mange planter som blir brukt.

Verdens mest populære typer te

Te industrien omsetter årlig for over 80 milliarder kroner globalt. Planten bak blir kultivert over hele verden, inklusive USA, Kina, India, og Japan blant annet. Det er fra Kina te stammer originalt, men drikken har altså spredt seg verden rundt. Videre har det også utviklet seg en rekke forskjellige typer, noen mer populære enn andre.

Hvit te

Hvit te er en nøytral type te som har gjennomgått mer eller mindre minimalt med industriell bearbeidelse. Det gir denne type te en naturlig og mild smak. De mest naturlige typene hvit te kommer fra landsiden i Kina, mens også land som Nepal har slått seg opp stort på denne typen te.

Grønn te

Grønn te er kanskje den typen te som har mottatt mest oppmerksomhet det siste tiåret. Denne typen te krever en god del mer preparasjon enn hva for eksempel hvit te krever. Grønn te kan lages på den tradisjonelle japanske eller kinesiske måten.

Den japanske metoden gror plantene til de er modne for produksjon, men setter disse dermed i skyggen et par uker for å fremme produksjonen av klorofyll. Til motsetning tørker kineserne gjerne bladene med en gang de høster plantene. Dette bidrar altså til forskjellige farger og smaksopplevelser.

Oolong te

Oolong te er den typen te som krever mest preparasjon etter innhøsting. Dette er en meget konsentrert type te, og teposen kan ofte brukes opp til 8 ganger. For hver bruk vil teposen avgi en annerledes type smak, noe som nok er det beste argumentet utenfor levetiden til Oolong.

Oolong te er godt

Taiwan og Kina er best kjent for å produsere denne typen te, der noen nok vil hevde at Taiwan leverer de aller beste formene for Oolong te. Et annet viktig poeng med denne typen te er at smaken fra te til te vil variere stort, selv fra samme teprodusent!

Sort te

Sort te er kanskje den typen te som folk flest har smakt, da det er den som selges aller mest her i verden. Denne typen te er gjerne blant de sterkeste. Grunnen til dette er at bladene knuses, og da blir te sterkere i smak. Earl Grey er mest sannsynlig det best kjente merket innen sort te.

I Kina refererer de faktisk til sort te som rød te. Det er fordi denne typen te vil se rød ut når den blir dyppet i den varme tekoppen. Denne typen te kommer forøvrig oftest fra land som Kina og India, men den produseres også andre steder i verden.

Pu’erh te

Pu’erh te er en fermentert type te som kun produseres i Yunnan provinsen i Kina. Denne typen te er gjerne enten servert rå eller kokt. Den sistnevnte typen fostrer en noe raskere form for fermentering naturligvis. Gjerne er dog bladene her eldet i måneder og til og med år.

Vanligvis bli Pu’erh te solgt som en relativt eksklusiv type te. Dette skjer gjerne på auksjoner, der teen blir solgt i en kakeform med en etikett som tilsier alderen. Jo eldre, jo mer eksklusiv regnes denne teen for å være. Dette er på mange måter teens vin!

Hvor kan jeg kjøpe te?

Te kan enkelt og greit kjøpes hos din dagligvarehandel. Det er derimot for det meste de industrielle variantene som selges her. Skal du virkelig oppleve te, så kan det være en god ide å lete etter spesialforhandlere. Disse finner du gjerne mer enn nok av over nettet. Reiser du til for eksempel Grønland i Oslo finnes det også spennende handler.

Te i hverdagen

Gjør te til en del av din hverdag!

Det finnes så mange forskjellige typer te at du nesten bør være garantert å finne en som passer din smak. Har du smakt te før, men likte det ikke, så finnes det diverse andre typer te som du bør prøve. Som du har lest ovenfor, så finnes det diverse former for teknikker som bidrar til forskjellig smak og styrke på te.

Selv om tradisjonell industriell te, og grønn te de senere årene, nok er de som dominerer markedet, så er det diverse andre former for te der ute som fortjener at du prøver dem. Du kan gjøre te til din hverdag i dag!

Kilde: https://harney.no