Lån og refinansiering

Når forbrukslånene tar overhånd

Det er lett å falle for fristelsen og ta opp et ekstra forbrukslån mer enn vi hadde tenkt så vi kan få pusset opp stua eller bygd garasjen som vi har ventet på å få råd til i flere år.

Det er mange tilbydere av forbrukslån som alle ønsker å låne deg flere penger for å øke sine renteinntekter, noe som gjør det enda viktigere for oss å passe på at vi ikke overvurderer vår betalingsevne og tar opp mer lån enn vi egentlig klarer å håndtere.

Fristende med forbrukslån

Det er mange tilbydere av forbrukslån på dagen og med mange investeringer i kø på hus og hytte, er det fristende med forbrukslån til å løse alle prosjektene så raskt som mulig. Tilbyderne ønsker at du skal låne så mye som mulig for å øke sine renteinntekter, og når de alle ønsker å tilby deg mer lån, er det lurt å være nøye med å regne over hva du kan betale i måneden før du går inn på en ny økning av forbrukslånet.

Det er kun oss selv som kan passe på at vi faktisk klarer å betale tilbake lånet og det ikke ender opp med å bli en stor belastning for oss. Selv om vi gjerne vil ha prosjektene ferdige, har vi bare et begrenset beløp per måned vi kan tåle før vi må ofre mer enn vi ønsker.

Enkelt å få forbrukslån

Det er enkelt å få forbrukslån med flere og flere tilbydere som alle ønsker flere kunder og ønsker å låne hver kunde mer penger for å øke sin inntjening med mer renteinntekter. Jo enklere det er å få lån, jo lettere er det for oss å velge å ta opp et nytt lån eller utvide det vi har for å få investert i neste prosjekt på huset eller dra på en spennende ferietur.

Når vi ønsker å øke lånet bør vi sjekke hva det nye månedsbeløpet blir så vi kan sjekke hvordan det passer inn i økonomien. Det er en kostnad involvert i å bruke forbrukslån i stedet for å vente til vi har spart nok, og vi bør være sikre på at kostnaden passer inn i budsjettet.

Overvurderer betalingsevne

Pass på at du ikke overvurderer betalingsevnen din når du regner over hvordan forbrukslånet ditt påvirker økonomien din. Vi må være sikre på hvilken belastning et lån vil ha på økonomien så vi ikke risikerer at vi i realiteten har brukt mer penger enn vi har råd til. Det kan ta lang tid å komme ut av en situasjon om vi har overvurdert vår økonomiske situasjon.

Det er bedre å være helt sikre på at vi ikke låner mer enn det som passer økonomien vår så vi ikke må spinke og spare i tiden etter vi tok opp lånet til vår spennende ferietur. Det kan jo være vi ønsker å kunne spare opp noen kroner til en ny kul tur om et år igjen også.

Hva koster lånet

Kostnadene per måned for lånet vi tok opp styres ikke bare av rentene, men også av eventuelle tilleggsgebyrer.

Det er også et poeng å tenke på hva lånet totalt vil koste oss. Noen tilbydere vil ta betalt gebyrer for å opprette lånet for deg i tillegg til månedsterminene. I tillegg må vi huske at månedsprisen kan variere. Renter settes av tilbydere med en viss knytning til markedsrenta og kan øke om markedsrenta øker. Vi må ta dette med i vurderingen vår.

Et forbrukslån kan være en praktisk løsning i mange situasjoner. Men vi må passe på at månedsinnbetalingene ikke blir høyere enn hva vi kan håndtere.